Jalovec: Účinky a případná vedlejší rizika na vaše zdraví

Hodnocení: 4 / 5   Hvězda Hvězda Hvězda Hvězda Hvězda-prázdnáPopularita článku: 50%

Znáte jalovec jako voňavou přísadu do ginu nebo koření ke zvěřině? Jalovec už po staletí pomáhá lidem posilovat imunitu, zlepšovat trávení a čistit organismus. Navíc moderní výzkumy ukazují, že jalovec může mít i pozitivní účinky na mozek a srdce. Zjistěte, co všechno bobule tohoto voňavého jehličnanu umí a jak je používat s rozumem.

 

V článku se dozvíte: 

 

Charakteristika jalovce obecného a kde roste?

Jalovec obecný (Juniperus communis L.) je stálezelený jehličnan, který roste po celé Evropě, v severní Asii i v chladnějších částech Severní Ameriky. Patří do čeledi cypřišovitých a na první pohled zaujme svými drobnými jehličkami a bobulemi – ve skutečnosti šišticemi – které se postupně zbarvují ze zelené do modrofialové až černohnědé.

 

❓Víte, že: jalovcové bobule dozrávají až 2–3 roky.¹

 

Tradiční léčitelství upřednostňuje právě jalovcové bobule. V tradiční medicíně se využívaly hlavně pro své močopudné, antiseptické a protizánětlivé účinky. Pomáhaly při problémech s močovým měchýřem, zánětech ledvin, trávicích potížích nebo při vynechání menstruace. V moderní fytoterapii se jalovec uplatňuje také při léčbě kožních problémů, například v jalovcových koupelích, které pomáhají při únavě, stresu nebo při psoriáze pokožky hlavy.

 

Jalovec a jeho benefity na zdraví

Jalovcové bobule obsahují vitamín C, který je klíčový pro imunitní systém, tvorbu kolagenu a pevnost cév. Zároveň funguje jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály – tedy látkami, které v těle vznikají například při stresu nebo nezdravém životním stylu. Kromě toho jsou bobule plné přírodních rostlinných látek jako jsou flavonoidy, těkavé oleje a kumariny. Právě těkavé oleje obsahují skupinu látek zvaných monoterpeny, které mají řadu pozitivních účinků na tělo. Jaké to jsou?

 

Silné protizánětlivé účinky jalovce

Zánět je přirozená reakce těla, ale pokud trvá příliš dlouho, může škodit. Jalovcové bobule obsahují silné antioxidanty, které pomáhají tělo před zánětem chránit.

 

Studie z roku 2014 zjistila, že esenciální olej z jalovce obsahuje více než 70 účinných sloučenin, včetně alfa-pinenu, limonenu nebo sabinenu. Tyto látky pomohly chránit buňky před poškozením a posílily jejich přirozenou obranyschopnost.²

 

Podpora při cukrovce a regulace cukru v krvi

V tradiční medicíně se jalovcové bobule používaly také při léčbě cukrovky. Co se týká dnešních výzkumů, ty naznačují, že by mohly mít na onemocnění příznivý vliv. Jalovec totiž obsahuje antioxidanty, které mohou pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat citlivost těla na inzulín.

 

Jalovec a zdraví srdce

Výzkumy naznačují, že jalovec obecný pomáhá zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a zároveň snižovat „špatný“ LDL cholesterol. Ve studii z roku 2007, provedené na potkanech s cukrovkou, vědci zjistili, že extrakt z jalovcových bobulí snížil celkový cholesterol o 57 % a triglyceridy o 37 %.²

 

Zatím stále chybí více výzkumů na lidech, takže vědci nemohou s jistotou říci, zda jalovcové bobule opravdu pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění u člověka. I tak ale stojí za pozornost jako součást zdravého životního stylu a vyvážené stravy.

 

Přirozené antibakteriální účinky a detoxikace

Možná jste slyšeli, že jalovec pomáhá pročistit tělo, a je to pravda. Jalovcové bobule totiž působí močopudně, takže mohou podpořit vylučování moči. To může být užitečné například při infekcích močových cest, protože častější močení pomáhá vyplavovat bakterie z těla.

 

Je ale důležité si uvědomit, že jalovec není antibiotikum – bakterie nezabíjí. Pokud tedy máte podezření na infekci močových cest (UTI), je nejlepší obrátit se na lékaře, který vám doporučí vhodnou léčbu.

 

Neuroprotektivní účinky

Podle vědců může mít zajímavé neuroprotektivní účinky, tedy schopnost chránit mozek a nervovou soustavu. Výzkumy ukazují, že extrakty z jalovce mohou pomáhat chránit nervové buňky a zlepšovat paměť, alespoň u pokusných zvířat.

 

Tyto výsledky naznačují, že jalovec by v budoucnu mohl sehrát roli při prevenci nebo podpůrné léčbě onemocnění jako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Například studie z roku 2014 zjistila, že extrakt z jalovce pomohl zmírnit příznaky podobné Parkinsonově chorobě u zvířecích modelů.⁵

 

Hepatoprotektivní ochrana jater

Kromě mozku dokáže jalovec chránit také játra. Vědecké studie potvrzují jeho hepatoprotektivní účinky, tedy schopnost chránit játra před poškozením způsobeným toxiny nebo léky.

 

Při pokusech na zvířatech se ukázalo, že extrakty z jalovcových bobulí dokáží snížit hladiny jaterních enzymů, které signalizují poškození jater – například AST, ALT, ALP nebo bilirubin. Jinými slovy, jalovec pomáhal játrům regenerovat a udržet jejich správnou funkci.

 

Pomocník pro trávení a proti nadýmání

Jalovec se už po staletí používá také jako přírodní pomocník při trávicích potížích. Obsahuje totiž látky, které mají trávicí, protikřečové (antispazmodické), antibakteriální a protizánětlivé účinky. Jalovcové bobule jsou přirozeně hořké, a právě díky tomu podporují tvorbu trávicích šťáv a usnadňují trávení. Pomáhají při pocitu plnosti, nadýmání nebo plynatosti – tedy problémech, které asi každý z nás občas zažil.

 

Výzkumy také ukazují, že extrakt z listů jalovce může chránit žaludek před vznikem vředů. U laboratorních zvířat pomohl zmírnit vředy způsobené stresem, alkoholem, léky i kyselinami a dokonce urychlil jejich hojení.

 

Vedlejší účinky a možná rizika jalovce

Při rozumném a krátkodobém užívání je většinou bezpečný. Při dlouhodobém nebo nadměrném užívání může jalovec:

  • dráždit ledviny a trávicí trakt,
  • ovlivňovat krevní tlak,
  • příliš snížit hladinu cukru v krvi, zejména u lidí s diabetem.

 

Jestli přemýšlíte o tom, že začnete jalovec obecný užívat, raději se mu vyhněte v případě

  • zánětu nebo onemocnění ledvin – jalovec může ledviny podráždit,
  • těhotenství – jalovec může vyvolat stahy dělohy a způsobit potrat,
  • kojení – chybí informace o bezpečnosti, proto se jeho užívání nedoporučuje,
  • diabetu a problémů s tlakem – může ovlivnit hladinu cukru a krevní tlak.

 

❗Rozhodnutí, zda užívat jalovec obecný, by mělo být konzultováno s lékařem, a to zejména pokud užíváte jiné léky nebo máte jakékoliv zdravotní problémy. Jen tak budete vědět, že užívání jalovce bude pro vás bezpečné a přínosné.

 

Jalovec obecný má obrovský léčivý potenciál. Obsahuje množství antioxidantů, které chrání buňky, podporuje trávení, činnost jater, zdraví srdce i mozku a navíc pomáhá tělu se přirozeně detoxikovat. Vyzkoušíte ho i vy? 

 

Objednejte si jalovec od Herbavia



Spoluautor: Pavel Čumalo

Zdroje: 

  1. ScienceDirect – Jalovec obecný
  2. Healthline – 5 nových výhod jalovcových bobulí
  3. MedicineNet – Jalovec
  4. WebMD – Co byste měli vědět o jalovcových bobulích
  5. PubMed Central – Potenciál Juniperus communis L jako nutraceutika v humánní a veterinární medicíně