Využijte slevu 24% na produkty s kódem Vánoce24%. Minimální cena objednávky 499,-Kč, nevztahuje se na akční a jinak zvýhodněné produkty!

Blog

Co jsou antioxidanty a proč jsou pro vaše zdraví důležité?

Víte, co jsou antioxidanty? Jedná se o látky, které chrání vaše tělo před škodlivými účinky volných radikálů, reaktivních molekul způsobujících poškození buněk a předčasné stárnutí. Pokud nejsou neutralizovány, mohou vést k oxidačnímu stresu spojenému s řadou onemocnění jako jsou například srdeční choroby. Antioxidanty - vitamíny C a E nebo flavonoidy dokáží volné radikály zneškodnit a chránit vaše zdraví. Chcete vědět, jak antioxidanty fungují? Kde je najdete a jak je zařadit do své životosprávy? Čtěte dál.

 

V článku se dozvíte: 

 

Význam antioxidantů pro vaše zdraví

Antioxidanty jsou látky, které chrání tělo před účinky nestabilních molekul zvaných volné radikály. V případě, že se v těle nahromadí příliš mnoho volných radikálů, mohou buňky vážně poškodit.

 

💡Volné radikály však nejsou jen špatné. Hrají důležitou roli v mnoha biologických procesech včetně dělení buněk. Pomáhají také buňkám komunikovat mezi sebou a pomáhají vašemu tělu bránit se proti infekcím.

 

Antioxidanty jsou přirozeně obsaženy v mnoha druzích ovoce a zeleniny a v dalších potravinách. Lze je také užívat jako doplňky stravy. Co patří mezi antioxidanty? Vitamín C je antioxidant, stejně jako vitamín E, vitamín A a beta-karoten. Dále lze mezi antioxidanty zařadit: 

 

  • glutathion,
  • koenzym Q10,
  • kyselinu lipovou,
  • flavonoidy,
  • fenoly,
  • polyfenoly,
  • fytoestrogeny.

 

Potraviny bohaté na antioxidanty

Konzumace potravin je hlavním zdrojem antioxidantů a odhaduje se, že klasická strava poskytuje více než 25 000¹ bioaktivních složek potravin a mnohé z nich mohou modifikovat množství procesů, které souvisejí s různými nemocemi. Jako bonus má řada potravin, které obsahují antioxidanty, také další prospěšné účinky. Často mají vysoký obsah vlákniny, nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu a jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek.

 

💡Dobrým příkladem jsou artyčoky. Přirozeně obsahují vlákninu inulin. Artyčoky však mají také rostlinné chemické látky zvané flavonoidy a fenolové kyseliny. Tyto fytonutrienty mají potenciál pomáhat zvládat volné radikály.

 

Nejlepším zdrojem antioxidantů jsou potraviny rostlinného původu. Patří mezi ně ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, ořechy, semena, bylinky a koření, a dokonce i kakao. Rostliny mají přirozeně se vyskytující antioxidanty jako jsou karotenoidy, flavonoidy, izothiokyanáty a fenolové kyseliny. Antioxidant beta-karoten je dostupný v oranžových potravinách jako jsou mrkve, sladké brambory, dýně, meruňky. Vysoký obsah beta-karotenu mají také některé druhy zelené listové zeleniny, včetně kapusty, špenátu, zeleného řapíkatého salátu.

 

Antioxidant lykopen je obsažen v ovoci a zelenině s růžovou a červenou nebo červenooranžovou dužinou. Bohatý je na něj meloun, papája, růžový grapefruit nebo rajčata. Další antioxidant vitamín C se ve velkém množství nachází v mnoha druzích ovoce (jahody, kiwi, meloun) a zeleniny (brokolice, kedlubna, květák) a také v rybách a některých obilovinách. Vitamín E je hojně obsažen v mandlích, ale najdete ho také v brokolici nebo v olejích včetně kukuřičného, sójového a světlicového.

 

Ovoce a zelenina nejsou jedinými potravinami, které do vašeho jídelníčku přidávají antioxidanty. Najdete je i v ořeších, kávě a dokonce i v kakaových bobech. Kávová zrna obsahují řadu antioxidantů, mj. cafestol, trigonellin, fenoly, melanoidiny a chinin.

 

Víte, že: vlašské a pekanové ořechy patří mezi ořechy s nejvyšším obsahem antioxidantů.

 

Jak doplnit antioxidanty dalšími způsoby?

Některé z potřebných antioxidantů si tělo vytváří samo. Další antioxidanty pocházejí z potravin jako je ovoce, zelenina a obiloviny. Některé antioxidanty, jako jsou vitamíny C a E a beta-karoten, jsou dostupné také jako doplňky stravy.

 

❗Antioxidační doplňky stravy mohou vzájemně ovlivňovat účinnost léků, které užíváte na jiné zdravotní problémy. Například, pokud užíváte léky na ředění krve, doplňky stravy obsahující vitamín E mohou zvýšit riziko krvácení. Proto se vždy poraďte s lékařem.

 

Ať se bude jednat o vitamíny nebo minerály, můžete zařadit také léčivé byliny, které se považují za antioxidanty. Tradičně se používají například v čínské medicíně nebo ajurvédě. Patří mezi ně:

 

Antioxidanty jako prevence onemocnění

V posledních letech se stále více zkoumá role antioxidantů při ochraně zdraví před nemocemi spojenými s oxidačním stresem. Studie ukazují, že nízký příjem antioxidantů nebo jejich nízká hladina v krvi může zvyšovat riziko různých onemocnění. Například nedostatečný příjem ovoce a zeleniny může zdvojnásobit¹ pravděpodobnost vzniku rakoviny. Plnohodnotná strava bohatá na přírodní antioxidanty a jejich doplňky se proto stala klíčovou součástí zdravého životního stylu.

 

Výzkumy také naznačují, že vyšší konzumace ovoce a zeleniny bohaté na antioxidanty může snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. V tomto případě se uvádí, že antioxidanty jako jsou flavonoidy a vitamín C, přispívají pravděpodobně k ochraně cév.

  

Antioxidanty jako vitamíny A, C a E mohou chránit buňky před poškozením, podporovat zdravou funkci tkání a pomáhat při léčbě nemocí, například gastroduodenálních vředů nebo rakoviny žaludku. Syntetické antioxidanty, kterými je kyselina 5-amino-salicylová, se osvědčily například při léčbě chronických zánětů střev.

 

Několik klinických důkazů dále naznačuje, že neurodegenerativní procesy spojené s Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou lze zmírnit příjmem stravy nebo doplňkovým příjmem přírodních antioxidantů.

 

Při problémech se zrakem mohou vitamíny C a E pomoci předcházet vzniku šedého zákalu, zpomalit jeho progresi a zlepšit kvalitu zraku.

 

Pokud trpíte na revmatoidní artritidu, různé studie uvádějí, že použití antioxidantů jako doplňků k naordinovaným lékům přináší ještě lepší výsledky. To se ukázalo zvýšením celkových koncentrací thiolů, glutathionu a vitamínu C a snížením koncentrací malondialdehydu. Je však nezbytné vše prokonzultovat se svým lékařem.

 

Nyní už víte, na co jsou dobré antioxidanty. Jak tedy efektivně zvýšit jejich příjem? Začněte u svého jídelníčku. Zařaďte více ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na antioxidanty. Konzumujte borůvky, špenát, rajčata nebo citrusy. Nezapomínejte na ořechy a semínka, které rovněž obsahují cenné antioxidační látky. Při vaření upřednostněte čerstvé a minimálně zpracované suroviny, protože zpracování může snižovat obsah antioxidantů. Pokud váš denní příjem antioxidantů není dostatečný, zvažte kvalitní doplňky stravy, ideálně po konzultaci s odborníkem

 

Pečujte o své zdraví s Herbavia

 

Zdroje: 

  1. Pubs.acs — Úloha antioxidantů v lidském zdraví
  2. Mayoclinic — Přidejte antioxidanty do vašeho jídelníčku
  3. Nccih — Doplňky stravy s antioxidanty
  4. WebMD — Zdravotní benefity antioxidantů
  5. Pmc.ncbi — Vitamín C a E
Jak výživa ovlivňuje vaše zdraví podle doc. Pavla Stratila?

Správná výživa je klíčovým pilířem zdravého života.  Podle odborníka na chemii potravin a výživu, doc. RNDr. Ing. Pavla Stratila Ph.D. je nejen zásadním faktorem prevence, ale i účinným nástrojem při zvládání mnoha zdravotních problémů. Přečtěte si o klíčových názorech doc. Stratila  na vliv stravy na zdraví, doporučení, jak se vyznat v protichůdných informacích o výživě. Poznejte příběhy z praxe, které ukazují, jak může správná výživa změnit kvalitu života.

 

V článku se dozvíte: 

 

doc. RNDr. Ing. Pavel Stratil Ph.D. patří mezi přední české odborníky v oblasti výživy a chemie potravin. Svou kariéru zasvětil výzkumu a osvětě, přičemž své poznatky sdílel nejen v České republice, například na Mendelově univerzitě, ale také na zahraničních konferencích a univerzitách.

 

Je autorem několika významných publikací, včetně dvou knih – ABC zdravé výživy (1. a 2. díl) a také skript, například Základy chemie potravin. Ty jsou v oblasti výživy cennými zdroji pro odborníky i laiky.

 

Podle doc. Pavla Stratila ovlivňuje lékařská péče pouze 20 %² vašeho zdraví. Naopak životní styl, zejména výživa, fyzická aktivita a psychická pohoda, mají mnohem větší vliv. Jak můžete aplikovat jeho poznatky do svého každodenního života? Čtěte dále a nechte se inspirovat.

 

Výživová doporučení doc. Pavla Stratila

Existuje několik výživových směrů, podle kterých se lidé stravují: 

  • veganská strava,
  • vegetariánská strava,
  • makrobiotická výživa,
  • dělená strava,
  • výživa založená na syrové stravě,
  • strava podle krevních skupin,
  • strava podle pohlaví,
  • racionální výživa.

 

📖Pokud vás zajímá například stravování podle krevních skupin, zjistěte, jaké rozdíly jsou doporučovány pro skupiny A, B, AB a 0

 

Jak uvádí doc. Pavel Stratil, pro výběr potravin je zásadní, abyste se zajímali o to, zda je potravina prospěšná nebo škodlivá. Mezi nejdůležitější živiny, které by měl jídelníček obsahovat, patří:

  • tuky, 
  • bílkoviny, 
  • sacharidy,
  • vitamíny (rozpustné v tucích a ve vodě),
  • minerály
  • voda,
  • antioxidanty,
  • chuťové látky,
  • některá aditiva.

 

doc. Stratil upozorňuje na nadměrné používání syntetických barviv v potravinách. Upozorňuje, že například červená a zelená barviva patří mezi nejškodlivější složky.

 

Stejně tak varuje před nadměrným příjmem mléčného tuku. Například sýry obsahují nejen velké množství tuku (50–70 %³  tuku v sušině), ale i cholesterol. Navíc při jejich zrání dochází k biochemickým reakcím, kdy produkují škodlivé látky jako jsou aldehydy, jež mohou negativně ovlivnit funkci jater.

 

Jestliže se snažíte zhubnout, je důležité snížit příjem energeticky bohatých složek stravy jako jsou tuky a jednoduché sacharidy, přičemž byste měli dbát na dostatek minerálů, vitamínů a ochranných látek. Doporučení doc. Stratila zahrnují zvýšení konzumace zeleniny, například v podobě polévek s kořenovou zeleninou, hráškem či mrkví. Občas přidejte vejce nebo libovější maso.

 

💡 Víte, že: podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mají být hlavním zdrojem výživy dospělých rostlinné potraviny, živočišné mají být doplňkem.  

 

Jak správná výživa ovlivní onemocnění z pohledu doc. Pavla Stratila?

To, jak se stravujete, má vliv na většinu zdravotních problémů, a to nejen jako prevence, ale i jako možný faktor jejich vzniku. Podle doc. Pavla Stratila hraje strava hlavní roli u 40 % zdravotních obtíží, u 30 % je druhým nejvýznamnějším faktorem a pouze u 20 % nemocí² má její vliv menší význam.

 

Zdravotní problémy spojené s výživou zahrnují široké spektrum onemocnění jako jsou například osteoporóza či diabetes. Z toho důvodu je těžké přesně určit, která z těchto nemocí je příčinou a která důsledkem špatné stravy. Jaké jsou nejčastější nemoci, na které má strava velmi velký vliv?

 

  • Vysoký krevní tlak, 
  • Ateroskleróza, 
  • Ischemická choroba srdeční, 
  • Koronární choroba srdeční,
  • Periferní arteriosklerotické onemocnění, 
  • Mozková arterioskleróza,
  • Mrtvice.

 

📖 Nejčastější příčiny úmrtí se během posledních století výrazně změnily. Zatímco v 19. století dominovaly infekční nemoci, dnes jde především o kardiovaskulární a onkologická onemocnění, spolu s nemocemi pohybového aparátu jako je osteoporóza a artróza.

 

Správná výživa dokáže mnohé zdravotní problémy zmírnit, nebo dokonce úplně odstranit. doc. Stratil často zmiňuje konkrétní případy ze své praxe, které ilustrují, jak velký vliv má správná strava na zdraví člověka.

 

První případ se týká rodiny trpící žlučníkovými kameny. Ve výsledku byl jejich problém spojen s nadměrnou konzumací mléčných výrobků. Ty obsahují vysoké množství vápníku, který v kombinaci se žlučovými kyselinami tvoří nerozpustné vápenaté soli. Tyto sraženiny pak vedou ke vzniku žlučníkových kamenů. Po omezení mléčných produktů u nich došlo ke zlepšení stavu.

 

Podobně pomohla úprava stravy pacientovi s Crohnovou chorobou, který na doporučení doc. Stratila zařadil do svého jídelníčku lžíci lněného semínka denně. Vše proto, že lněné semínko je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou protizánětlivé.

 

Další případ se týkal muže s bolestí v ramenou. Po biochemickém vyšetření se zjistilo, že má zvýšenou hladinu kyseliny močové a zvýšenou hladinu cholesterolu. Po změně stravy – omezení čokolády, kouření a zařazení více zeleniny – bolesti zmizely a laboratorní hodnoty se normalizovaly.

 

Pokud vás trápí infekční či virové onemocnění, je důležité zlepšit kondici svého organismu. Zásadní vliv na tuto odolnost má složení stravy. Například střevní mikroflóra, která hraje klíčovou roli v imunitě i metabolismu, je velmi citlivá na rovnováhu mezi aerobními a anaerobními bakteriemi. Nadměrná konzumace živočišných potravin podporuje růst anaerobních bakterií, které mohou být škodlivé. Naopak pestrá strava bohatá na vlákninu, fermentované potraviny a probiotika tuto rovnováhu podporuje.

 

Doporučené vitamíny a minerály

Podle doc. RNDr. Ing. Pavla Stratila, Ph.D. patří mezi nejdůležitější minerály pro lidské tělo hořčík, vitamíny C a E, a dále vitamíny D a A. Tyto látky hrají klíčovou roli v mnoha procesech, které udržují vaše tělesné funkce v normálu.

 

Hořčík je zásadní minerál, který ovlivňuje více než 300 enzymatických procesů², včetně přenosu energie a zdraví kostí. Nedostatek hořčíku může vést k bolestem hlavy, zvýšenému riziku tvorby krevních sraženin a chronické únavě.

 

Pokud jste však ve stresu, spotřeba hořčíku roste a tělo potřebuje až dvacetinásobné množství¹ tohoto minerálu. Při stresu je vhodné podle doc. Stratila také zvýšit dávku vitamínu C

 

📖 Na snížení stresu můžete vyzkoušet i jednu z 8 efektivních metod.

 

Nedostatek hořčíku může způsobovat kromě stresu také nadměrná konzumace živočišných potravin (vejce, maso, mléčné výrobky), které ho obsahují jen minimálně. Proto je klíčové zařadit do jídelníčku více rostlinných zdrojů jako jsou ořechy, semena a listová zelenina.

 

Podle doc. Pavla Stratila je správná životospráva výsledkem vyvážené kombinace výživy, pohybu a psychické pohody. I když lékařská péče může být nezastupitelná, největší vliv na vaše zdraví máte vy sami. Pohled na výživu doc. Pavla Stratila vám může sloužit jako inspirace k promyšlenému přístupu ke stravě a ke zlepšení kvality života. 

 

Podpořte své zdraví s Herbavia

 

Zdroje: 

  1. Youtube — SaVIO: doc. RNDr. Ing. Pavel Stratil: Výživa a zdravotní problémy
  2. Youtube — SaVIO - doc. RNDr. Ing. Pavel Stratil Ph.D.: Vliv životosprávy na tři nejčastější příčiny úmrtí
  3. Youtube — Dotazy k přednášce: Výživová hodnota luštěnin - doc. RNDr. Ing. Pavel Stratil, Ph.D.
  4. Databáze knih — Pavel Stratil
Adaptogeny: Přírodní klíč k rovnováze vašeho zdraví

Adaptogeny jsou přírodní látky, které mohou pomoci tělu lépe zvládat stres a přizpůsobit se náročným situacím. Tyto látky, obsažené především v některých bylinách a houbách, se staly předmětem zájmu moderní medicíny i tradičních léčebných metod jako je ajurvéda nebo tradiční čínská medicína. Jak vlastně adaptogeny fungují, jaké jsou jejich hlavní benefity a jak je správně užívat?

 

V článku se dozvíte: 

 

Co jsou adaptogeny?

Adaptogeny jsou účinné látky v některých rostlinách a houbách, které mohou ovlivnit způsob, jakým se vaše tělo vypořádává se stresem, úzkostí a únavou. Už po staletí se používají především v ajurvédě a tradiční čínské medicíně s cílem vrátit tělo zpět do stavu rovnováhy (tzv. homeostázy).

 

📖Přečtěte si, jaké bylinky a houby se nejčastěji používají v ajurvédě

 

Existují různé druhy adaptogenních bylin, hub a rostlin, které jsou k dispozici v doplňcích stravy a pomáhají zvládat spánek, stres, zdraví, imunitu a další. Rostliny však musí splňovat tři vlastnosti, aby mohly být adaptogenem.

 

  1. Při užívání v běžných dávkách nejsou toxické.
  2. Pomáhají tělu vyrovnat se se stresem.
  3. Umožňují vašemu tělu návrat k rovnováze (homeostáze). 

 

Je však důležité si uvědomit, že adaptogeny fungují jako dočasná náplast, ale nejsou řešením dlouhodobého stresu.

 

💡Víte, že: zhruba před 50 lety² byly rostlinné adaptogeny poprvé použity v profesionálním sportu kvůli jejich vysokému potenciálu zvýšit odolnost organismu vůči stresu a zlepšit fyzickou odolnost.

 

Jak adaptogeny fungují?

Adaptogeny působí na hypotalamo-hypofýzo-adrenální osu (HPA), která řídí stresovou reakci organismu. Pomáhají snižovat produkci stresových hormonů jako je kortizol a zároveň podporují celkovou odolnost těla vůči fyzickému, chemickému a emocionálnímu stresu. Navíc osa HPA reguluje nervový, imunitní a endokrinní systém.

 

Pokud jste například ve stresu, adaptogen zareaguje snížením hladiny kortizolu. Jestliže trpíte chronickou únavou s nízkou hladinou kortizolu, adaptogen zvýší hladinu kortizolu ve vašem těle. Některé adaptogeny zvyšují energii, proto byste tento typ neměli užívat před spaním, protože by se vám špatně usínalo.

 

Adaptogeny a jejich účinky

Na trhu najdeme celou řadu adaptogenů, z nichž každý má své specifické výhody. 

 

Ashwagandha

Ashwagandha má pozitivní vliv na endokrinní, nervový, imunitní a kardiovaskulární systém tím, že reguluje váš metabolismus a pomáhá vám zklidnit reakce mozku na stres. Poskytuje ochranu buňkám jako antioxidant a snižuje otoky (protizánětlivá reakce).

 

💡Studie⁵ na lidech zjistily, že účastníci, kteří užívali extrakt z kořene ashwagandhy, snížili svůj stres a úzkost. Výzkum také ukázal, že uklidňující účinek ashwagandhy může pomoci lidem s nespavostí nebo úzkostí zlepšit spánek.

 

Bazalka posvátná

Některá zjištění ukazují, že užívání bazalky posvátné může zlepšit náladu a snížit stres. Osmitýdenní studie⁵ zjistila, že bazalka posvátná pomáhá snižovat stres a zlepšovat kvalitu spánku. Bazalka posvátná také pomáhá regulovat normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

 

Kořen kozlíku lékařského

Tato bylina je oblíbeným přírodním prostředkem na podporu spánku, který pomáhá zlepšit délku a kvalitu spánku. Údaje se různí. Některé studie neprokázaly žádné zlepšení spánku. Kořen kozlíku lékařského obsahuje také kyselinu valerovou, která má sedativní účinek.

 

Asijský ženšen

Ženšen může zlepšit vaši energii a výkonnost při stresových činnostech. Má antibakteriální a antivirové vlastnosti. Bylina může pomáhat při léčbě a prevenci sezónních infekcí dýchacích cest.

 

Jaké benefity mají adaptogeny pro vaše zdraví? 

Studie adaptogenů na lidech jsou omezené, ale existují důkazy, že vám mohou pomoci při:

  1. Zvládání stresu a úzkosti — Adaptogeny snižují vylučování kortizolu.
  2. Snížení zánětu a bolesti — Stres a zánět jdou často ruku v ruce. Adaptogeny mají protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat zánět a bolest související s osteoartritidou (OA), revmatoidní artritidou (RA) a fibromyalgií.
  3. Zlepšení spánku — Nerovnováha kortizolu může vést k problémům s nespavostí. Adaptogeny mohou řídit hladinu kortizolu tak, aby se večer snížila a uvolnila nervový systém pro spánek.
  4. Snížení únavy — Adaptogeny mohou napomáhat efektivnějšímu fungování vašich nadledvinek. Mohou těmto žlázám zabránit v nadprodukci hormonů jako je kortizol. Příliš mnoho kortizolu způsobuje únavu.
  5. Regulace hormonů — Adaptogeny mohou ovlivňovat neuroendokrinní systém. Tento systém zahrnuje nervy, žlázy a orgány, které společně produkují hormony, jež pomáhají vašemu tělu fungovat.
  6. Podpora normální funkce imunitního systému — Mnoho adaptogenů pomáhá regulovat vaše imunitní buňky nebo podporuje imunitní reakce. Některé adaptogeny také pomáhají aktivovat buňky, které brzdí růst nádorů souvisejících s rakovinou.

 

Jak adaptogeny užívat?

Adaptogeny jsou obecně dobře snášeny. Nežádoucí účinky jsou vzácné, ale možné a liší se v závislosti na rostlině. Proto dbejte na doporučené dávkování a případné kontraindikace. Adaptogeny jsou dostupné v různých formách (prášky, tinktury, kapsle nebo čaje). 

 

❗Pokud užíváte léky nebo máte zdravotní problémy, poraďte se s lékařem.

 

Studie ukazují, že adaptogeny fungují nejlépe po krátkou dobu (méně než šest měsíců), protože vaše tělo by si mohlo vůči adaptogenům a jejich zamýšleným účinkům vytvořit rezistenci, čímž by se časem ukázalo, že jsou neúčinné.

 

Ať už hledáte způsob, jak lépe zvládat každodenní stres, zlepšit kvalitu spánku nebo posílit imunitu, adaptogeny vám mohou být užitečným pomocníkem. Pokud vás napadají jakékoli dotazy, neváhejte se na nás obrátit a zarezervovat si konzultaci zdarma

 

Objevte sílu přírody s Herbavia

 

Zdroje: 

  1. WebMD — Adaptogeny: Co o nich vědět
  2. Pubmed — Rostlinné adaptogeny - historie a budoucí perspektivy
  3. Nationallibratyofmedicine — Předběžný přehled studií o adaptogenech: srovnání jejich biologické aktivity v TCM s bioaktivitou bylin podobných ženšenu používanými po celém světě
  4. Clevelandclinic — Co jsou adaptogeny&Typy
  5. Health — Co jsou adaptogeny
Ajurvéda: Léčivé byliny a houby pro zdravé tělo a mysl

Ajurvéda, tradiční medicínský systém pocházející z Indie, si získává stále větší oblibu díky holistickému přístupu ke zdraví těla, mysli i ducha. Spojuje přírodní léčebné postupy, byliny a houby do harmonického systému, který podporuje rovnováhu a prevenci nemocí. Jaké léčivé rostliny a houby jsou v ajurvédě nejvíce ceněné? A jak je můžete využít pro své zdraví? To se dozvíte v následujících řádcích.

 

Co se v článku dozvíte: 

 

Na čem je ajurvéda založena?

Ajurvéda není jen o léčbě nemocí, ale především o prevenci. Klade důraz na podporu přirozených procesů těla, které vedou k rovnováze a zdraví. Léčivé byliny a houby jsou tak nedílnou součástí tohoto holistického přístupu.

 

Jak přínosné jsou ajurvédské byliny a houby? Mohou:

  • zlepšit vitalitu,
  • detoxikovat tělo a krev,
  • podpořit duševní zdraví,
  • zlepšit trávení,
  • napomáhat hubnutí,
  • zlepšit kvalitu pleti,
  • pomáhat zmírnit vedlejší účinky rakoviny.

 

Lze je užívat vnitřně, například jako čaje, v práškové formě nebo fermentované přípravky, ale i zevně v podobě olejů, past nebo obkladů.

 

📖 Další informace o historii ajurvédy, třech dóšách a jejích přínosech najdete v článku na blogu Herbavia

 

Jaké bylinky se v ajurvédě nejčastěji používají?

Ajurvéda využívá byliny již tisíce let jako základní nástroj pro podporu rovnováhy těla a mysli. Bylinné směsi mohou být součástí vaší stravy, čajů, masáží či léčebných procedur, které jsou v souladu s vaší konkrétní dóšou. Zde je přehled některých nejdůležitějších ajurvédských bylin a jejich vlivů na zdraví.

 

Ashwagandha

Lidé ji používají v ajurvédských lécích po dobu nejméně 3 000 let.¹ Ashwagandha, často označovaná jako indický ženšen, se tradičně používá ke snížení stresu, podpoře plodnosti a zlepšení spánku. Tato bylinka je známá svými uklidňujícími, ale zároveň revitalizujícími účinky. 

 

Studie potvrzují její schopnost zmírňovat úzkost, zlepšovat svalovou sílu a dokonce přispívat k léčbě hypotyreózy. Ashwagandhu můžete také konzumovat ve formě prášku, který lze přidat do teplého mléka či smoothies.

 

Kurkuma

Kurkuma je díky obsahu kurkuminu známá svými antivirovými, protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Používá se nejen k normální činnosti trávení a boji proti infekcím, ale také ke zlepšení zdraví pokožky.

 

Využívá se také zevně, například jako kurkumová pasta na pleť, která zmírňuje akné a dodává pokožce přirozený jas. Oblíbené je i tzv. zlaté mléko, které se tradičně používá ke zklidnění zánětů, posílení imunity a zlepšení spánku.

 

Tulsi

Tulsi neboli posvátná bazalka je adaptogenní bylina s mnoha léčivými účinky. Napomáhá zmírnit dýchací potíže, snižuje stres a posiluje imunitní systém. Tulsi je snadno pěstovatelná doma a její pravidelné užívání, například ve formě čaje, pomáhá harmonizovat dóše Vata a Kapha.

 

Gotu kola

Gotu kola podporuje paměť a kognitivní funkce. Studie z roku 2016¹ naznačila, že tato bylina může být obzvláště užitečná při rehabilitaci po mrtvici. Dokonce je prý účinnější než kyselina listová.

 

Boswellia

Známá také jako kadidlovík pilovitý, má silné protizánětlivé účinky a využívá se k normální funkci kloubů, trávicího traktu nebo dýchacích cest. Výzkum týkající se boswellie z roku 2016¹ uvádí pozitivní účinky byliny na zabránění růstu leukemických nádorů. Studie z roku 2018¹ dále ukázala její možný přínos při léčbě astmatu.

 

Ajurvéda a léčivé houby

Mezi nejvýznamnější zástupce patří Reishi, Chaga, Shiitake, Cordyceps a Maitake. Tyto houby poskytují řadu benefitů, od podpory imunity až po zvládání stresu.

 

Reishi

Reishi, známá také jako chytrá houba, je jedním z nejvíce uctívaných adaptogenů v historii. Považuje se za léčivou houbu, která posiluje ducha, tělo i mysl. Východní i západní medicína ji uznává pro její protizánětlivé vlastnosti a vysoký obsah beta-glukanu.

 

Chaga

Houba Chaga má tmavou kůrou bohatou na melanin. Obsahuje látky, které zlepšují kvalitu života, včetně:

  • antioxidantů zpomalujících stárnutí buněk,
  • imunitu stimulujících sloučenin,
  • podpory normální funkce jater a detoxikace.

 

Shiitake

Shiitake je známá svým bohatým obsahem živin, včetně vitamínů skupiny B, minerálů a bioaktivních sloučenin. Houba Shiitake obsahuje fenoly, polysacharidy, steroly, které hrají roli v tělesných funkcích, což vede ke zlepšení celkového zdraví.

 

Cordyceps

Cordyceps je fascinující svým způsobem růstu. Mycelium této houby totiž parazituje na larvách hmyzu. Dnes se však pěstuje na veganských substrátech.  Tato houba je oblíbená u vrcholových sportovců, neboť přispívá k normální funkci kostí a chrupavek, snižuje únavu a podporuje normální funkci imunitního systému.

 

Maitake

Přezdívaná také jako tančící houba je bohatá na beta-glukany, vitamíny a minerály. Maitake je bohatá na antioxidanty, vitamíny B a C, měď, draslík nebo aminokyseliny. Slouží jako zdroj energie, vitality a síly. 

 

Nyní už znáte nejpoužívanější bylinky a houby ajurvédy. Než se však pustíte do jejich užívání, poraďte se se svým lékařem nebo si u nás rezervujte online konzultaci zdarma. Rádi vám pomůžeme zlepšit kvalitu vašeho zdraví. 

 

Objevte sílu ajurvédy s Herbavia



Zdroje: 

  1. Medicalnewstoday — Co byste měli vědět o ajurvédských bylinkách a jejich výhodách
  2. Theayurvedicclinic — 5 účinných ajurvédských bylin, které změní váš život
  3. Ayurvedicwellnesscentre — Ajurvédské bylinky
  4. Ayurveda-mandala — Reishi – královna léčivých hub
  5. Foodnourish — Ajurvéda – zdravotní přínosy divoké houby čaga
  6. Sciencedirect — Terapeutické hodnoty a nutraceutické vlastnosti houby shiitake (Lentinula edodes): Přehled
  7. Gaiaherbs — Výhody, použití a vedlejší účinky houby Cordyceps
  8. Healthline — Vše, co byste měli vědět o houbě Maitake
Jaroslav Heyrovský: Geniální vědec, jehož metoda polarografie změnila svět vědy

Jaroslav Heyrovský, držitel Nobelovy ceny za chemii a objevitel přelomové analytické metody zvané polarografie, je jednou z nejvýznamnějších postav české vědy. Jeho životní cesta byla protkána nejen vědeckými úspěchy, ale také hlubokou vášní pro přírodu, sport a umění. Z chlapce, který v dětství zkoumal přírodu a hrával fotbal na Letné, vyrostl muž, jehož  vědecký přístroj pomohl odhalit chemické složení látek a změnil podobu moderní chemické analýzy. Co vedlo tohoto mimořádně všestranného člověka k jednomu z největších vědeckých objevů 20. století?

 

Co se v článku dozvíte: 

 

Heyrovského cesta k fyzikální chemii

Jaroslav Heyrovský, rodák ze Starého Města pražského, se narodil 20. prosince 1890¹ do rodiny právníka a univerzitního profesora Leopolda Heyrovského. Už od dětství byl Jaroslav fascinován světem kolem sebe, sbíral nerosty, tvořil herbáře a snil pohádkové příběhy. Zároveň byl pohybově nadaný a nadšeně hrál fotbal, fandil Slavii, lyžoval, plaval a s otcem zdolával alpské vrcholy. Sportovní vášeň ho provázela celý život, ale jeho největší láskou byla věda.

 

Studium na Akademickém gymnáziu, kde byl jeho spolužákem i Karel Čapek,  mu otevřelo dveře k přírodním vědám, zejména díky inspirativnímu prof.  Jeništovi. Heyrovský se proto rozhodl pro studium  matematiky, fyziky a chemie na Karlově univerzitě. Touha po hlubším poznání fyzikální chemie ho však zavedla roku 1910³ do Anglie, kde na University College v Londýně studoval pod vedením takových osobností, jako byl sir William Ramsay. Zde se seznámil s elektrochemií, která se stala jeho osudem.

 

💡Víte, že: pobyt v Anglii měl na Jaroslava Heyrovského takový vliv, že své laboratorní deníky psal až do konce života v angličtině.

 

První světová válka jeho studia přerušila. Kvůli zdravotní indispozici však nebyl nasazen na frontu, ale působil jako chemik ve vojenské nemocnici v Táboře. I zde pracoval na vědeckých projektech, například týkajících se vlastností hliníku v elektrickém poli, což mu umožnilo po válce získat doktorát.

 

V roce 1926¹ se oženil s Marií Kořánovou, se kterou měl dvě děti, Michaela a Jitku. Michael Heyrovský navázal na otcovo dílo v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR.

 

Objev polarografie a vývoj polarografu

Po válce se Heyrovský vrátil na Karlovu univerzitu, kde jako asistent pracoval v laboratoři profesora Bohuslava Braunera. Osudové se pro něj stalo setkání s Bohumilem Kučerou, který se věnoval elektrochemii a vlastnostem rtuti.

 

Heyrovský zkoumal povrchové napětí rtuti a 10. února 1922⁵ provedl přelomový experiment. Namísto měření povrchového napětí začal sledovat elektrický proud mezi rtuťovými elektrodami.  Tento okamžik je na křivce výsledného polarogramu zaznamenaný jako polarografická vlna. Díky ní lze určit koncentraci i druh látky v roztoku. Tento objev položil základ metody zvané polarografie.

 

O 3 roky³ později spolu s japonským kolegou Masuzó Shikatou sestrojil polarograf, přístroj umožňující automatické měření závislosti proudu na napětí. Tato metoda otevřela nové možnosti analýzy chemických látek.

 

Polarografie přinesla Československu světovou prestiž. Nejzásadnější bylo období během 50. a 60. let 20. století. Na výstavě Expo 58 v Bruselu totiž tehdejší Československo věnovalo jednu expozici pouze polarografii. To sklidilo obdiv celého světa.

 

Heyrovský založil Polarografický ústav, kde se pod jeho vedením školily generace chemiků. Metody odvozené od polarografie se dnes využívají v oblastech od medicíny přes průmysl až po moderní technologie, jako jsou nanotechnologie či fotovoltaika. 

 

Jaroslav Heyrovský za svou kariéru přednášel po celém světe, například v USA, Anglii, Číně, tehdejším SSSR, Švédsku, Dánsku, Francii nebo v Egyptě.¹

 

Nobelova cena a celosvětové uznání Jaroslava Heyrovského 

Polarografie rychle získala světové uznání. Vědecká komunita oceňovala jednoduchost přístroje i jeho univerzální využití v chemii, medicíně či průmyslu. 

 

V roce 1959² byl Jaroslav Heyrovský oceněn Nobelovou cenou za chemii. Během slavnostního ceremoniálu ve Stockholmu švédský chemik Arne Ölander vyzdvihl Heyrovského přínos jako „jedné z nejdůležitějších metod chemické analýzy současnosti“.

 

Jaroslav Heyrovský zemřel 27. března 1967¹, ale jeho odkaz žije dál. Metody odvozené od polarografie dnes pomáhají v ochraně životního prostředí, analyzují DNA a nacházejí využití v medicíně, například při sledování diabetu.

 

📖Přečtěte si další fascinující příběhy českých vědců, kteří změnili svět. Jak se to Janu Janskému nebo Rudolfu Weiglovi povedlo? 

 

Heyrovský svým úsilím ukázal, jak může nadšení a vytrvalost překonat překážky a inspirovat celé generace vědců. Dnes jeho odkaz žije dál, ať už ve vědeckých laboratořích nebo v práci Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, kde jsou jeho principy nadále rozvíjeny.

 

Podpořte své zdraví s Herbavia

 

Zdroje: 

  1. Přírodovědecká fakulta UK — Jaroslav Heyrovský
  2. Akademie věd České republiky — Sto let polarografie
  3. Vltava rozhlas — Jaroslav Heyrovský: Cíl výzkumu není v honbě za kariérou, ale v hledání vědecké pravdy
  4. ČT24 — Před sto lety vymyslel profesor Heyrovský polarografii. Jeho metoda změnila vědu
  5. iRozhlas — Sto let od objevu polarografie. S Heyrovského metodou analýzy roztoku pracuje věda dodnes
  6. Nadační fond Jaroslava Heyrovského — Rtuťová kapková elektroda
Co je to ajurvéda? Věda o životě, která je tu více jak 5 000 let

Ajurvéda je jedním z nejstarších léčebných systémů na světě. Její kořeny sahají více jak 5 000 let zpět do starověké Indie. Tato komplexní filozofie péče o tělo i mysl se zaměřuje na harmonii mezi člověkem a jeho okolím, prevenci nemocí a udržení zdraví, nejen na léčbu příznaků. Jaká je hlavní podstata tohoto holistického přístupu?

 

Co se v článku dozvíte:

 

Ajurvéda jako nejstarší medicína

Historie ajurvédy sahá až do 2. století př. n. l. ⁴Její základy spočívají ve starověkých hinduistických filozofických směrech jako je Vaisheshika, zaměřující se na povahu reality a škola logiky Nyaya. Souvisí také se systémem Samkhya, který vysvětluje vznik vesmíru a lidského života prostřednictvím kombinace pěti základních prvků.

 

💡Víte, že: v sanskrtu ajurvéda znamená věda o životě

 

Ajurvéda vychází z představy, že vše ve vesmíru, živé i neživé, je propojené. Pokud jsou mysl, tělo a duch v harmonii s tímto propojením, člověk se těší pevnému zdraví. Jakmile však rovnováhu naruší faktory jako genetické predispozice, zranění, změny klimatu, stárnutí nebo emoce, objevují se nemoci.

 

Proto se klade velký důraz především na prevenci a udržení zdraví, nikoli pouze na léčbu nemocí. Děje se tak prostřednictvím důsledné péče o rovnováhu v životě, správného myšlení, stravy, životního stylu a užívání bylin.

 

Podstata ajurvédy

Stejně jako má každý člověk jedinečný otisk prstu, má také podle ajurvédy nezaměnitelný energetický vzorec. Tento vzorec je výsledkem kombinace fyzických, mentálních a emocionálních charakteristik, které tvoří základ jeho zdraví a pohody. Patří sem: 

  • emocionální stres (úzkost, hněv nebo smutek),
  • strava a kvalita potravin,
  • roční období a klimatické podmínky,
  • fyzická traumata,
  • mezilidské vztahy (pracovní či rodinné).

 

V těle neustále probíhá dynamická interakce mezi těmito dvěma stavy. Jakmile člověk pochopí povahu a příčinu poruchy, může pomocí správných opatření obnovit řád.

 

Tři dóši v ajurvédě

Podle ajurvédy je každý člověk tvořen pěti základními prvky vesmíru —  prostorem, vzduchem, ohněm, vodou a zemí. Tyto prvky se v těle kombinují a tvoří tři základní energetické principy, známé jako dóši:

  • Váta (prostor a vzduch),
  • Pitta (oheň a voda),
  • Kapha (voda a země).

 

💡Předpokládá se, že každá z těchto dóš určuje vaše emoční silné a slabé stránky, vhodnou stravu, optimální typ cvičení a náchylnost k určitým onemocněním.

 

Co řídí jednotlivé dóši? Váta ovlivňuje dýchání, mrkání, pohyb svalů a tkání, pulzování srdce a všechny pohyby v cytoplazmě a buněčných membránách. Váta v rovnováze podporuje kreativitu a flexibilitu. Pokud je v nerovnováze, vyvolává strach a úzkost.

 

Pitta se projevuje jako metabolický systém těla. Řídí trávení, vstřebávání, asimilaci, výživu, metabolismus a tělesnou teplotu. V rovnováze podporuje porozumění a inteligenci. V nerovnováze vyvolává hněv, nenávist a žárlivost.

 

Poslední dóša Kapha tvoří strukturu těla (kosti, svaly, šlachy) a drží buňky pohromadě. Kapha promazává klouby, zvlhčuje pokožku a udržuje imunitu. V rovnováze se ukazuje jako láska, klid a odpuštění. Mimo rovnováhu vede k připoutanosti, chamtivosti a závisti.

 

Vědci, kteří studují ajurvédu, se domnívají, že pochopení pacientových dóš může pomoci určit riziko, že se u daného pacienta rozvine určitá nemoc nebo zdravotní stav.

 

💡Ve studii z roku 2013⁵ využili principy ajurvédské medicíny k identifikaci populací, které mohou být vystaveny vyššímu riziku rozvoje Parkinsonovy choroby. Výsledky ukázaly, že výskyt Parkinsonovy choroby byl nejvyšší u pacientů s dóšou Váta.

 

Poruchy v kterékoli ze tří hlavních dóš jsou řešeny řadou ajurvédských procedur, včetně bylinných léčiv, speciální diety, jógy, meditace, masáží, a dechových cvičení (tzv. pránájáma).

 

Ajurvéda versus západní medicína

Západní medicína se zaměřuje především na symptomy nemocí a na boj proti konkrétním patogenům nebo postiženým tkáním. Hlavními nástroji jsou tak léky a chirurgické zákroky. Tento přístup zachránil mnoho životů, zejména v případě akutních stavů nebo vážných nemocí. Chirurgie, kterou západní medicína rozvinula do vysoké úrovně, je dokonce zahrnuta i v tradiční ajurvédě. Nicméně léky, zvláště při dlouhodobém užívání, mohou mít vedlejší účinky a oslabovat organismus kvůli své toxicitě.

 

Oproti tomu ajurvéda se zaměřuje na udržení rovnováhy energií v těle. Věří, že při minimálním stresu a rovnováze energií je imunitní systém silný a přirozeně odolává nemocem. Na rozdíl od západní medicíny se ajurvéda nesoustředí primárně na léčbu nemocí, ale na podporu celkového zdraví a prevence.

 

💡Ajurvédu můžete aplikovat ve spojení se západní medicínou, abyste posílili tělo před nemocemi nebo obnovili tělo po léčbě léky nebo po chirurgickém zákroku.

 

Přínosy ajurvédy pro zdraví

Přestože na rozdíl od západní medicíny nebylo u ajurvédy provedeno tolik klinických výzkumů, řada jejích metod prokázala pozitivní účinky na zdraví a pohodu. K jakým závěrům se došlo? 

 

  • Výsledky studie ze 70. let 20. století⁵, kterou provedla Světová zdravotnická organizace (WHO), ukázaly, že ajurvédská léčba u pacientů s revmatoidní artritidou byla nejen účinná, ale také bezpečná, přinášející úlevu bez závažných vedlejších účinků.
  • Bylo také prokázáno, že ajurvéda snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu.
  • Cvičení jógy může snížit chronickou bolest a úzkost a zlepšit krevní oběh a trávení.
  • Meditace může snížit úzkost, zvýšit soustředění, pomoci lépe zvládat stres a zlepšit kvalitu spánku.

 

💡Zaujala vás ajurvéda? V Herbavia pro vás máme limitovanou edici Koruna ajurvédy, která obsahuje tři produkty, které jsou často používány pro zlepšení celkového zdraví a pohody.

 

Ajurvéda bere v úvahu jedinečnost každého člověka. Umožňuje pochopení vztahů mezi příčinami a jejich účinky na tělesné, mentální i duchovní úrovni. Přestože je vhodné přistupovat k některým ajurvédským praktikám obezřetně, její metody mohou být cenným doplňkem moderní západní medicíny při podpoře celkového zdraví a rovnováhy.

 

Začněte svou cestu k rovnováze s Herbavia

 

Zdroje: 

  1. Ajurveda — Ajurvéda: Krátký úvod a průvodce
  2. Webmd — Ajurvéda: Opravdu to funguje?
  3. Health.clevelandclinic — Co je ajurvéda?
  4. Nationallibraryofmedicine — Pohled do ajurvédy - zapomenutá historie a principy tradiční indické medicíny
  5. Livescience — Fakta o ajurvédské medicíně
Stravování podle krevních skupin: Co je vhodné pro krevní skupinu AB?

Zaujalo vás stravování podle krevních skupin? Metoda popularizovaná Dr. Peterem D'Adamem v knize Eat Right 4 Your Type měla vliv na stravovací návyky lidí po celém světě. Podle této myšlenky může vaše krevní skupina ovlivnit trávení, metabolismus i reakce na potraviny. Co je tedy ideální na talíři pro jedince s krevní skupinou AB? 

 

Co se v článku dozvíte: 

 

Charakteristika krevní skupiny AB

Krevní skupina AB je považována za „moderní“ typ krve, který kombinuje genetické vlastnosti krevních skupin A a B. Jedinci s krevní skupinou AB mají díky této kombinaci krevních typů: 

  • silnou imunitu — díky tolerantnímu imunitnímu systému jsou odolnější vůči některým onemocněním.
  • citlivé trávení — nízká hladina žaludečních kyselin znesnadňuje trávení masa, což může vést k jeho ukládání ve formě tuku.
  • specifické reakce na lektiny — potraviny obsahující lektiny mohou s buňkami a tkáněmi krevního typu AB reagovat silněji než u ostatních krevních skupin.

 

💡Víte, že: se jedná o nejvzácnější krevní skupinu? Vyskytuje se u méně než 5 %¹ populace, v České republice ji mají pouze 4 %⁵ obyvatel.

 

Lidé s krevní skupinou AB dobře reagují na mírnou fyzickou aktivitu spojenou s prvky relaxace, například plavání, jógu nebo jízdu na kole. Tyto aktivity pomáhají snížit stres, na který je krevní skupina AB citlivá.

 

Prospěšné potraviny pro krevní skupinu AB

Dr. Peter D´Adamo rozdělil potraviny do tří kategorií. Ty, které podporují zdraví, dále neutrální potraviny a ty, kterým by se lidé měli vyhýbat. Co by tedy mělo být na talíři skupiny AB?

 

  • Maso — králičí, jehněčí, skopové, krůta.
  • Ryby a mořské plody — tuňák, treska, makrela, štika, mořský okoun, sardinka, ďas.
  • Mléčné výrobky — tvaroh, farmářský sýr, feta, kozí sýr, kozí mléko, kefír, mozzarella, ricotta, jogurt, vejce, odtučněná zakysaná smetana.
  • Ořechy — vlašské ořechy, arašídové máslo, jedlé kaštany, arašídy.
  • Oleje — olivový olej.
  • Luštěniny — fazole.
  • Obiloviny — ovesná mouka, rýžová mouka, žitná mouka, naklíčená pšeničná mouka, basmati, hnědá rýže, bílá rýže, proso.
  • Ovoce — třešně, brusinky, fíky, angrešt, zelené a červené hrozny, citrony, kiwi, ananas, švestky, grapefruit. 
  • Zelenina — brokolice, řepa, celer, květák, česnek, kapusta, okurka, batáty, petržel.
  • Nápoje — káva, zelený čaj, káva bez kofeinu.

 

💡Krevní skupině AB je doporučeno jíst menší jídla častěji, protože to působí proti zažívacím potížím způsobeným nedostatečným množstvím žaludeční kyseliny a peptických enzymů. 

 

Doporučené bylinky pro krevní skupinu

Bylinky doporučené pro krevní skupinu AB podporují imunitu, trávení i celkovou vitalitu, a zároveň pomáhají zvládat stres a udržet tělo v rovnováze. Jaké to jsou? 

 

  • Echinacea — podporuje normální funkci dýchací soustavy (především horních cest dýchacích) a močových cest.
  • Zázvor — přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu, navíc pozitivně ovlivňuje funkci srdce a fungování střevního traktu.
  • Ženšen — tradičně se používá k udržení normální funkce imunitního systému. Dále příznivě ovlivňuje duševní aktivitu ve stresu, vitalitu a fyzickou výkonnost.

 

Neutrální potraviny pro krevní skupinu AB

Následuje seznam potravin, které krevní skupina AB dobře snáší, aniž by měly zásadní pozitivní nebo negativní vliv na zdraví.

 

  • Maso — játra, bažant.
  • Ryby a mořské plody — kapr, sumec, kaviár, losos, mušle, chobotnice, okoun.
  • Mléčné výrobky — čedar, smetana, eidam, ementál, gouda, odstředěné nebo 2% mléko, sójové mléko.
  • Ořechy — mandle, para ořechy, kešu, makadamie.
  • Oleje — řepka, lněné semínko. 
  • Luštěniny — fazole, hrášek. 
  • Obiloviny — kuskus, bulgur, quinoa. 
  • Ovoce — jablka, meruňky, ostružiny, borůvky, datle, limetky, švestky, nektarinky, broskve, hrušky. 
  • Zelenina — rukola, chřest, mrkev, červené a bílé zelí, čekanka, zázvor, křen, pórek, ledový salát.
  • Nápoje — pivo, červené a bílé víno.

 

📖 Na blogu Herbavia se mimo jiné dočtete, jaké jsou vhodné potraviny pro krevní skupiny A, B a 0

 

Potraviny, kterým se raději vyhnout

Stejně důležité jako vědět, co jíst, je dobré znát, čemu se vyhnout. Krevní skupina AB by měla být opatrná s červeným masem, příliš zpracovanými potravinami a přemírou sladkostí.

 

  • Maso — hovězí, kuřecí, vepřové, telecí, zvěřina.
  • Ryby a mořské plody — barakuda, škeble, krab, ústřice, krevety.
  • Mléčné výrobky — niva, máslo, podmáslí, hermelín, parmazán, plnotučné mléko.
  • Ořechy — mák, dýňová semínka, sezamová semínka, slunečnicová semínka. 
  • Oleje — kukuřičný olej, slunečnicový olej, sezamový olej. 
  • Luštěniny — bílá fazole, hrášek černooký.
  • Obiloviny — pohanková mouka, ječná mouka.
  • Ovoce — banán, kokos, mango, pomeranč, granátové jablko, rebarbora. 
  • Zelenina — avokádo, artyčok, černé olivy, zelená paprika, kukuřice, ředkvička, klíčky mungo.
  • Nápoje — černý čaj, destilovaný likér, kolové nápoje.

 

📖 Na blogu Herbavia se také dočtete, jaké jsou vhodné potraviny pro krevní skupiny A, B a 0

 

Pokud jste jedním ze vzácných nositelů krevní skupiny AB a máte chuť upravit svůj jídelníček, vyzkoušejte výše uvedené rady. Možná zjistíte, že vaše tělo i mysl začnou fungovat o trochu lépe. A co je na tom nejlepší? Je to vlastně docela jednoduché. Stačí naslouchat svému tělu a trochu si pohrát s kombinacemi chutí.

 

Najděte u Herbavia vhodné bylinky pro vaše zdraví

Zdroje: 

  1. 4yourtype — Krevní skupina AB
  2. Dadamo — Krevní skupina AB
  3. Drlamcoaching — Stravování podle krevních skupin: Krevní skupina AB
  4. Integrative — Seznam potravin pro krevní skupinu AB
  5. UVN — Krevní skupiny
  6. Health — Stravování podle krevních skupin
Rudolf Weigl: Vědec, který zachránil statisíce životů svým vynálezem i odvahou

Rudolf Weigl, vědec, který svým objevem vakcíny proti tyfu zachránil nespočet lidských životů. Přestože jeho jméno je dnes v Čechách téměř neznámé, jeho věhlas přesáhl hranice Evropy. Tento rodák z Přerova, odvážný vědec, jehož kariéru utvářela houževnatost a věrnost hodnotám, se zapsal do dějin medicíny navždy. Jeho práce také ukázala, že věda a lidství mohou obstát i v těch nejtemnějších dobách.

 

V článku se dozvíte: 

 

Rudolf Weigl a jeho cesta k vědě

Rudolf Weigl se narodil 2. září 1883³ v Přerově v rodině místního řemeslníka a vynálezce heveru Friedricha Weigla. Jeho dětství nebylo jednoduché. Když mu byly čtyři roky³, jeho otec tragicky zemřel při testování vysokého kola. Po otcově smrti se Weiglova matka znovu vdala a všichni se přestěhovali do polského Lvova. Tam započala Rudolfova cesta ke kariéře vědce.

 

Po studiích na gymnáziu dokončil v roce 1907³ studium přírodních věd na Lvovské univerzitě, kde získal doktorát v oboru zoologie. Jeho vášeň pro biologii ho zavedla ke zkoumání parazitů, zejména těch, kteří přenášejí skvrnitý tyfus, smrtelnou chorobu, která sužovala Evropu a byla obzvláště rozšířená během první světové války.³

 

📖 Víte, jaké byly nejčastější příčiny úmrtí v 19., 20. a 21. století?

 

Vývoj vakcíny proti tyfu

Během první světové války byl Rudolf Weigl povolán do armády, kde se soustředil na vývoj vakcíny proti tyfu. Navzdory tomu, že neměl lékařské vzdělání, jeho výzkum v oblasti histologie a parazitologie vedl k vytvoření účinné vakcíny, která zachránila tisíce životů. Po vyhlášení polské nezávislosti v roce 1920⁵ byl jmenován profesorem na své alma mater, kde založil Výzkumný ústav pro epidemický tyfus a viry. 

 

Zde se Weiglův tým věnoval pěstování bakterií tyfu za pomoci lidských vší, jež byly dárci krmeny lidskou krví. Tato technika umožňovala masovou výrobu vakcíny. To se ukázalo jako klíčové pro ochranu obyvatel v ohrožených oblastech.

 

Weiglův vynález se brzy rozšířil do světa. Vakcína byla hojně využívána belgickými misionáři v Číně, kde pomohla zachránit tisíce životů. Za to byl Weigl oceněn nejvyššími vyznamenáními, včetně papežského Řádu svatého Řehoře Velikého. Zájemci o jeho metody přicházeli z různých zemí, aby se učili ve Lvově.

 

Weiglova odvaha během 2. světové války

S příchodem druhé světové války a okupací Lvova si okupační síly rychle uvědomily význam Weiglova výzkumu, a proto mu poskytly další prostory pro výzkum. Krátce po německé okupaci Lvova v roce 1941⁵ Weigla navštívil generál SS Fritz Katzmann s nabídkou Volkslisty (sympatizanta NSDAP) a přesunu do Berlína. Rudolf tuto nabídku odmítl.

 

Během války Weigl zachránil mnoho židovských životů i další významné osobnosti vědy a kultury. Ve svém institutu zaměstnával Židy jako "živitele" vší, čímž je ochránil před deportací. Kromě toho tajně posílal vakcíny proti tyfu do varšavského ghetta a dalších ghett, což pomohlo zachránit další životy. Tyto činy byly oceněny až v roce 2003³, kdy Rudolf Weigl získal in memoriam ocenění Spravedlivý mezi národy jeruzalémského památníku Jad Vašem.

 

V roce 1944³  byl Rudolf Weigl nucen Lvov opustit. Německá armáda část vybavení ústavu odvezla do Německa, zbytek byl zničen sovětskými vojsky při opětovném obsazení města. Po válce se usadil v Kroscienku nad Dunajcem, kde si založil malou laboratoř, a později se stal profesorem na Jagellonské univerzitě v Krakově a univerzitě v Poznani.

 

Závěr vědcova života

Rudolf Weigl byl za svou práci opakovaně nominován na Nobelovu cenu. Politika však opakovaně zmařila jeho šance na ocenění. Poprvé během nacistické okupace kvůli odmítnutí nabídky generála SS Fritze Katzmanna.

 

Roku 1948⁴  se Weigl dočkal znovu nominace na Nobelovu cenu za medicínu, ocenění ale nedostal, kvůli obvinění z kolaborace s Němci. O tři roky⁴  později ho komunisté nuceně penzionovali a jeho odkaz zamlčovali. Zemřel 11. srpna 1957 v Zakopaném.⁵

 

📖 Podobně jako Rudolf Weigl se nedočkal Nobelovy ceny za svůj přínos medicíně také Jan Janský. Český vědec, který objevil 4 krevní skupiny. Z jakého důvodu?

 

Rudolf Weigl, skromný vědec původem z Přerova, svým výjimečným životem a prací zanechal nesmazatelnou stopu nejen v medicíně, ale i v oblasti lidské odvahy. Navzdory politickým intrikám a životním zkouškám nikdy neustoupil ze svých zásad. Jeho život je důkazem, že věda může být nástrojem pro záchranu lidských životů i prostředkem odporu vůči zlu. Dodnes zůstává inspirací pro vědce i pro všechny, kdo věří, že lidskost a odvaha mají smysl i v těch nejtěžších dobách.

 

Posilněte své zdraví s Herbavia

 

Zdroje: 

  1. Albatrosmedia — Rudolf Weigl (Zachránce tisíců životů)
  2. Databazeknih — Rudolf Weigl: Zachránce tisíců životů
  3. Prerov — Objevitel vakcíny proti skvrnitému tyfu bude mít v rodném Přerově pamětní desku
  4. CT24 — Co dalo Česko světové medicíně: Příběhy lidí a léků, které zachránily miliony životů
  5. Polishhistory — Rudolf Weigl: Muž, který porazil tyfus
Chronický únavový syndrom: Příznaky a způsoby řešení

Trápí vás chronická únava neboli chronický únavový syndrom? Tento stav, který se vyznačuje neustálou únavou, jež neodezní ani po dlouhém odpočinku, značně ovlivňuje tělo i mysl. Ačkoli příčiny nejsou zcela jasné, odborníci se domnívají, že do hry vstupuje několik faktorů jako jsou infekce, hormonální změny nebo genetické dispozice. Přečtěte si, jaké jsou příčiny, příznaky i způsoby, jak s chronickým únavovým syndromem efektivně pracovat a zlepšit tak kvalitu svého života.

 

V článku se dozvíte: 

 

Co je to chronická únava?

Chronický únavový syndrom (CFS) není obyčejná únava. Jde o komplexní poruchu, která se vyznačuje dlouhodobým a intenzivním vyčerpáním, které nezmizí ani po důkladném odpočinku.

 

Tento stav trvá nejméně 6 měsíců² a může významně zasahovat do každodenního života. Důležité je vědět, že CFS není psychická porucha, ale biologický stav.

 

💡Víte, že: syndrom chronické únavy se může objevit u kohokoli, ale nejčastěji postihuje ženy ve věku 40 až 50 let⁴.

 

Co může způsobovat chronický únavový syndrom?

Přesná příčina CFS není zatím známa, ale vědci se domnívají, že může být výsledkem více faktorů, které ho ovlivňují. Mezi možné faktory patří:

  • virové nebo bakteriální infekce,
  • fyzické nebo emocionální trauma,
  • problémy s přeměnou tělesné energie, především tuků a cukrů na energii,
  • oslabený imunitní systém,
  • hormonální nerovnováha.

 

Studie také uvádějí, že pacienti s chronickým únavovým syndromem mají výrazně zvýšený oxidační stres. Ten hraje klíčovou roli při vzniku tohoto onemocnění.

 

Rostoucí množství argumentů dále potvrzuje, že genetická náchylnost může zvyšovat riziko onemocnění. Studie založené na výzkumu dvojčat ukazují, že CFS má často rodinný výskyt, což naznačuje silnou genetickou predispozici k tomuto stavu.

 

Jaké má chronický únavový syndrom příznaky?

Chronický únavový syndrom se projevuje několika hlavními příznaky:

  • pocit neustálé extrémní únavy, který může ztěžovat každodenní činnosti,
  • problémy se spánkem, včetně nespavosti nebo příliš dlouhého spánku,
  • problémy s myšlením, soustředěním a pamětí,
  • také bolesti různých částí těla nebo příznaky podobné chřipce (vysoká teplota, bolest hlavy a kloubů nebo svalů),
  • závratě, které se zhoršují při přechodu z lehu nebo sedu do stoje,
  • mimořádná citlivost na světlo, zvuk, pachy, potraviny a léky,
  • citlivé lymfatické uzliny na krku nebo v podpaží,
  • zažívací potíže (např. syndrom dráždivého tračníku).

 

💡Jak probíhá diagnostika CFS? Pro chronický únavový syndrom neexistuje žádný specifický test. Diagnóza se stanovuje na základě příznaků a vyloučením jiných onemocnění. Lékař s vámi probere vaši anamnézu, příznaky a může provést krevní a močové testy pro vyloučení jiných příčin.

 

Jak překonat chronický únavový syndrom?

Léčba chronického únavového syndromu není jednoduchá, protože neexistuje žádná „zázračná pilulka“. Přesto můžete pomocí různých metod a změn životního stylu výrazně zmírnit příznaky a zlepšit svůj život.

 

Přizpůsobení denního režimu a energetické řízení
Naučte se správně hospodařit s energií a předcházet tak vyčerpání. Metoda pacing (rozložení aktivity) vám pomůže vyhnout se přetížení a zhoršení příznaků. Rozdělte si aktivity do kratších úseků s pravidelnými pauzami.

 

Zaznamenávejte si do deníku aktivit, které činnosti vás nejvíce vyčerpávají. Tento přehled vám může pomoci lépe plánovat a přizpůsobit si denní režim.

 

Úprava životního stylu a spánkový režim 

Správná výživa ovlivňuje celkovou vitalitu. Vyhýbejte se nadměrnému příjmu kofeinu, alkoholu a nikotinu, které mohou únavu zhoršovat. Dále choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu. Snažte se vyhnout podřimování přes den, pokud vám to narušuje noční spánek.

 

Vyzkoušejte terapie

V roce 2011⁶ proběhla ve Velké Británii rozsáhlá randomizovaná kontrolní studie, která zkoumala účinnost a bezpečnost různých přístupů k léčbě chronického únavového syndromu. Porovnávala kognitivně-behaviorální terapii, stupňovanou pohybovou terapii, adaptační stimulační terapii a odbornou lékařskou péči. 

 

Výsledky ukázaly, že kombinace kognitivně-behaviorální terapie a stupňované pohybové terapie významně zlepšila stav pacientů, zatímco adaptační stimulační terapie nepřinesla prokazatelné výsledky.

 

Vhodné jsou také doplňkové terapie jako je akupunktura, jemná masáž, meditace nebo relaxační techniky, které mohou pomoci zmírnit bolest a podpořit psychickou pohodu. 

 

Fyzická aktivita a cvičení

Intenzivní fyzická aktivita může být pro lidi s chronickou únavou problematická kvůli tzv. malátnosti po námaze (PEM). Někteří pacienti snesou mírnou aktivitu, ale je nezbytné, aby byla dobře naplánovaná a nevyvolala PEM.

 

Vyzkoušejte šetrné aktivity jako jemné protahování, jógu, tai-či vsedě nebo lehké posilování. Cvičení vleže často vyžaduje méně energie.

 

Doplňky stravy

Některé studie naznačují, že určité doplňky, jako jsou esenciální mastné kyseliny, hořčík, vitamín B12 nebo antioxidanty mohou mírně pomoci, ale vyžadují další výzkum. Doplňky stravy konzultujte vždy se svým lékařem.

 

Chronický únavový syndrom je výzvou, se kterou se potýká stále více lidí, ale to neznamená, že je to stav, který není možné zvládnout. I když neexistuje jediné řešení, kombinace správné léčby, úpravy životního stylu a podpory od odborníků může pomoci výrazně zlepšit váš život s tímto onemocněním. 

 

Doplňte svému tělu vitamíny a minerály s Herbavia

Zdroje: 

  1. NHS — Chronický únavový syndrom
  2. Mayoclinic — Chronický únavový syndrom
  3. Medlineplus — Chronický únavový syndrom
  4. Healthline — CFS
  5. Betterhealth — Chronický únavový syndrom
  6. Ncbi — Chronický únavový syndrom
Stravování podle krevní skupiny 0: Co jíst a čemu se vyhnout?

Máte krevní skupinu 0 a přemýšlíte zda správná volba stravy může pozitivně ovlivnit vaše zdraví, dodat energii nebo dokonce pomoci s hubnutím? Seznamte se s konceptem stravování Dr. Petera D’Adama, který věří, že klíč k optimální stravě spočívá právě v krevní skupině. V tomto článku zjistíte, které potraviny a bylinky jsou pro krevní skupinu 0 ideální, a kterým je naopak lepší se vyhnout.

 

V článku se dozvíte:

 

Jak funguje stravování podle krevních skupin?

Dr. Peter D’Adamo, prezentuje ve své knize z roku 1996² myšlenku, že každá krevní skupina má své unikátní potřeby. Podle něj potraviny, které konzumujete, chemicky reagují s antigeny v krvi, což může ovlivnit vaše zdraví, energetickou hladinu, a dokonce i tělesnou váhu. Kromě toho poukazuje na odlišné střevní bakterie jednotlivých krevních skupin, což se projevuje i rozdílnými způsoby trávení.

 

💡V České republice je přibližně 39 %⁶ lidí s krevní skupinou 0. 

 

V Eat Right 4 Your Type také dělí krevní skupiny na základě historického vývoje lidí. První lidé podle něj patřili ke krevní skupině 0 a žili jako lovci a sběrači, přičemž jejich strava byla bohatá na bílkoviny a nízkosacharidová. Proto je v jejich jídelníčku kladen důraz na vysoký příjem bílkovin, především z masa, a snížený příjem sacharidů, zejména z obilovin a mléčných výrobků.

 

📖 Víte, jak Dr. Peter D´Adamo označuje člověka s krevní skupinou A nebo B?

 

Doporučené potraviny pro krevní skupinu 0

Stravování podle krevních skupin má potraviny rozdělené do tří skupin – vysoce prospěšné, neutrální a ty, kterým je lepší se vyhýbat. Pro krevní skupinu 0 je hlavním zdrojem energie maso, zejména červené maso, které je bohaté na bílkoviny. 

 

Mezi doporučené potraviny patří:

  • Maso — hovězí, telecí, zvěřina, skopové, vnitřnosti (játra, srdce).
  • Ryby a mořské plody — treska, sleď, makrela, platýs, losos, štika, pstruh, sardinka.
  • Ořechy — lněná semínka, dýňová semínka, vlašské ořechy.
  • Oleje — olivový olej, lněný olej.
  • Luštěniny — červené fazole, fazole pinto.
  • Ovoce — fíky, švestky.
  • Zelenina — artyčok, brokolice, brambory, římský salát, česnek, cibule, křen, pórek, špenát, dýně.
  • Nápoje — ananasové šťávy, třešňové šťávy. 

 

Pokud maso nevyhledáváte je možné ho omezit a nahradit větším množstvím zeleniny, případně přidat luštěniny bohaté na bílkoviny. Klíčové je zajistit dostatečný přísun kvalitních bílkovin.

 

💡Mezi neutrální potraviny, které můžete zařadit dle potřeby, patří kuřecí, kachní a králičí maso, kapr, krevety, máslo, kozí sýr, mozzarella, sójové a mandlové mléko, řepkový olej, hrách, pohanka, jablka, banány, mrkev, rajčata a zelený čaj.

 

Nevhodné potraviny pro krevní skupinu 0

D’Adamo doporučuje lidem s krevní skupinou 0 vyhýbat se mléčným výrobkům, některým obilovinám a vybraným druhům masa, které podle něj mohou přetěžovat trávicí systém a vyvolávat zánětlivé reakce.

 

  • Maso — vepřové, husa, slanina, šunka.
  • Ryby a mořské plody — chobotnice, sumec, kaviár, uzený losos.
  • Mléčné výrobky — plnotučné mléko, jogurt, kefír, kozí mléko, niva, čedar, eidam, zmrzlina.
  • Ořechy — kešu, arašídy, pistácie.
  • Oleje — kukuřičný olej, arašídový olej.
  • Luštěniny — fazole, čočka.
  • Obiloviny — pšenice, ovesné vločky.
  • Ovoce — ostružiny, kokosové ořechy, meloun, pomeranče, jahody, mandarinky.
  • Zelenina — avokádo, kukuřice, olivy, zelí, lilek, houby, květák.
  • Nápoje — jablečný mošt, jablečné nebo pomerančové šťávy, káva, černý čaj.



💡Pokud chcete začít s tímto stravováním, D’Adamo doporučuje změny zavádět postupně. Omezujte potraviny, které nejsou pro krevní skupinu 0 ideální, a naopak zvyšujte podíl těch, které jsou vysoce prospěšné.

 

Bylinky vhodné pro krevní skupinu 0

Pro krevní skupinu 0 se doporučuje několik bylinek, které mohou podpořit funkci trávicího traktu, zlepšit imunitu a dodat tělu energii. 

 

  • Zázvor — tradičně se používá jako přírodní podpora trávení a pomáhá snižovat záněty v těle. Navíc podporuje správnou funkci imunitního systému.
  • Pampeliška — vhodná pro normální funkci trávicího traktu a normální funkci jater. Také je využívána k podpoře vylučování, detoxikace a očisty.
  • Máta peprná —  pro normální funkci trávicího traktu.

 

Je tato dieta pro vaše zdraví vhodná? Ačkoli je tato teorie zajímavá, důkazy o její účinnosti jsou zatím omezené. Studie z roku 2014¹ naznačila, že dieta pro krevní skupinu 0 může snížit hladinu triglyceridů v krvi, ale tento efekt nebyl jednoznačně spojen s krevní skupinou.

 

Stravování podle krevní skupiny 0 může být pro někoho skvělým způsobem, jak se cítit lépe a dodat tělu energii. Každé tělo je však jedinečné, a proto je nejlepší vnímat, jak na změny reagujete. 

 

Podpořte své zdraví s Herbavia




Zdroje: 

  1. Medicalnewstoday — Funguje dieta podle krevní skupiny 0?
  2. Webmd — Stravování podle krevních skupin
  3. Health — Průvodce stravováním podle krevních skupin
  4. Integrative — Potraviny pro krevní skupinu 0
  5. Verywellfit — Co je stravování podle krevních skupin
  6. ÚVN — Krevní skupiny
Oxidační stres: Co ho způsobuje a jak s ním bojovat?

Oxidační stres vzniká při nízké hladině antioxidantů. Může mít za následek řadu zdravotních problémů, včetně stárnutí, srdečních chorob, rakoviny a dalších degenerativních onemocnění. Přečtěte si, co přesně oxidační stres znamená, jak ovlivňuje váš organismus a jak mu můžete čelit pomocí změn ve stravě, životního stylu a doplňků stravy.

 

V článku se dozvíte: 

 

Co je oxidační stres?

Oxidační stres je stav nerovnováhy mezi prooxidanty (škodlivými molekulami) a antioxidanty (látkami, které buňky chrání) v organizmu. Tato nerovnováha vede k hromadění reaktivních forem kyslíku (ROS), což jsou molekuly, které mohou poškozovat buněčné struktury, bílkoviny, lipidy a dokonce DNA. 

 

K oxidačnímu stresu dochází podle výzkumů v důsledku nevhodné stravy, nedostatku spánku, stresu nebo vystavení škodlivým látkám.

 

💡Hladinu antioxidantů si můžete zjistit pomocí krevních testů.

 

Řada vědeckých důkazů naznačuje, že dlouhodobý oxidační stres přispívá k rozvoji řady chronických onemocnění. Mezi tyto stavy patří rakovina, cukrovka a srdeční onemocnění.

 

Příčiny oxidačního stresu

Oxidační stres vzniká, když je tělo vystaveno ve větší míře faktorům, které zvyšují produkci volných radikálů. Mezi spouštěče patří:

  1. Nezdravý životní styl – Strava s vysokým obsahem tuků, cukrů, zpracovaných potravin, kouření a nadměrné pití alkoholu.
  2. Stres a nedostatek spánku – Dlouhodobý stres a málo kvalitního spánku mohou zvyšovat hladinu kortizolu, což podporuje tvorbu volných radikálů.
  3. Toxické látky a znečištění – Pesticidy, zplodiny a další chemikálie z okolí zvyšují v těle oxidační zátěž.
  4. Nadměrné UV záření – Poškozuje kožní buňky a podporuje stárnutí pokožky.
  5. Nedostatek fyzické aktivity nebo nadměrná zátěž – Zatímco mírné cvičení zvyšuje produkci antioxidantů, intenzivní trénink může způsobit oxidační stres.

 

Jak oxidační stres ovlivňuje zdraví?

Dlouhodobý oxidační stres může mít vážné následky na zdraví. Zde jsou některé nemoci a zdravotní problémy, ke kterým může přispět:

  • Kardiovaskulární onemocnění – Volné radikály poškozují cévy, což může vést k zánětu a zvýšenému riziku aterosklerózy.
  • Chronický zánět — Imunitní buňky zvané makrofágy produkují volné radikály, zatímco bojují proti napadajícím zárodkům. Tyto volné radikály mohou poškozovat zdravé buňky, což vede k zánětu.
  • Neurodegenerativní onemocnění – Mozkové buňky jsou na oxidační stres obzvláště citlivé, což je klíčový faktor při Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě.
  • Rakovina – Chronický oxidační stres může poškodit DNA, to může způsobit mutace a nekontrolovaný růst buněk.
  • Diabetes – Volné radikály mohou ovlivnit inzulinovou signalizaci, což může zhoršit regulaci hladiny cukru v krvi a přispět k rozvoji diabetu.
  • Stárnutí a zhoršení kvality pleti – Oxidační stres urychluje rozklad kolagenu a elastinu, což se projevuje vráskami a ochabnutím pleti.

 

Ale pozor, účinky oxidačního stresu se liší a nejsou vždy škodlivé. Například mírný oxidační stres může také chránit organismus před infekcemi a nemocemi. Ve studii z roku 2015³ vědci zjistili, že oxidační stres omezuje šíření rakovinných buněk melanomu u myší.

 

To však nelze tvrdit o dlouhodobém oxidačním stresu, který jak již víte, poškozuje tělesné buňky, bílkoviny a DNA.

 

Příznaky oxidačního stresu

Oxidační stres často probíhá nepozorovaně, ale může se projevit různými příznaky, jako jsou:

  • častá únava a vyčerpání,
  • snížená schopnost soustředění,
  • bolesti hlavy nebo kloubů,
  • snížená imunita,
  • vyšší náchylnost k infekcím,
  • zhoršení kvality pleti,
  • ztráta paměti nebo mozková mlha,
  • citlivost na hluk.

 

Jak snížit oxidační stres? 

Začněte u potravin bohatých na antioxidanty. Doporučuje se konzumace potravin jako jsou:

  • Ovoce a zelenina – bobuloviny (borůvky a maliny), citrusy, špenát, brokolice, rajčata a mrkev.
  • Ořechy a semena
  • Zelený a černý čaj
  • Čokoláda s vysokým obsahem kakaa

 

Antioxidanty můžete tělu doplnit také ve formě doplňků stravy.

 

  • Vitamín C – přispívá k normální funkci imunitního systému. Dále přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév a především k ochraně buněk před oxidačním stresem.
  • Vitamín E – patří mezi velmi silné antioxidanty pomáhající chránit buňky před poškozením volnými radikály. Navíc podporuje tvorbu bílých krvinek, které jsou důležité pro obranyschopnost organismu.
  • Koenzym Q10 – funguje jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály.

 

💡V Herbavia pro vás máme koenzym Q10 spolu s vitamínem E.

 

Kromě stravy je dobré zaměřit se na změnu životního stylu. 

  1. Pravidelné cvičení – Mírné cvičení podporuje tvorbu přirozených antioxidantů v těle a snižuje oxidační stres.
  2. Snížení stresu – Meditace nebo dechová cvičení vám pomohou snížit stres, který je jedním z hlavních spouštěčů oxidačního stresu.
  3. Kvalitní spánek – Během spánku tělo regeneruje a opravuje poškozené buňky, proto je pro prevenci oxidačního stresu nezbytný.
  4. Vyhýbání se toxickým látkám – Snažte se vyhýbat cigaretám, nadměrnému alkoholu, znečištěnému prostředí a zbytečnému užívání chemických látek.

 

Oxidační stres je složitý problém, který může negativně ovlivnit vaše zdraví. Klíčem k jeho zvládnutí je vyvážená strava, pravidelný pohyb, kvalitní spánek a zvládání stresu. Takový životní styl pomůže tělu lépe se bránit škodlivým vlivům volných radikálů a podporovat dlouhodobé zdraví.

 

Doplňte vitamíny a minerály s Herbavia

 

Zdroje: 

  1. ScienceDirect — Oxidační stres
  2. WebMD — Oxidační stres
  3. Medicalnewstoday — Jak oxidační stres ovlivňuje organismus?
  4. Nationallibraryofmedicine — Oxidační stres: Škodlivost a přínos pro lidské zdraví
  5. Ejmoams — Kroky ke snížení oxidačního stresu v těle
  6. Mdpi — Oxidační stres a antioxidační reakce u obyvatel České republiky vystavených různým úrovním škodlivin v životním prostředí
Stravování podle krevní skupiny B: Jaké jsou vhodné potraviny a bylinky?

Chcete jíst tak, aby váš jídelníček odpovídal vaší krevní skupině? Stravování podle krevních skupin nabízí specifické dietní doporučení pro každou krevní skupinu. Dr. Peter J. D´Adama doporučuje pro krevní skupinu B specifickou kombinaci potravin a bylin, které by měly podporovat trávicí a imunitní systém a pomáhat při prevenci chronických onemocnění. Čtěte dál a zjistěte, které potraviny a bylinky pro vás mohou být nejlepší volbou, a kterým byste se naopak měli vyhnout.

 

V článku se dozvíte:

 

Stravování podle teorie Dr. Petera J. D´Adama

Dr. Peter J. D'Adamo, naturopatický lékař, představil ve své knize Eat Right 4 Your Type z roku 1996¹ teorii stravování podle krevních skupin. Podle jeho přesvědčení může dodržování diety na základě krevní skupiny pomáhat předcházet běžným virům a infekcím, usnadňuje hubnutí, zmírňuje projevy nemocí jako rakovina či cukrovka a dokonce zpomaluje stárnutí.

 

V čem spočívá tato teorie? D'Adamo věří, že antigeny, které určují vaši krevní skupinu, jsou přítomny i ve střevech, kde interagují s přijatou potravou. Tato interakce podle něj ovlivňuje trávicí procesy, a tedy i celkovou reakci těla na konkrétní potraviny.

 

D'Adamo také poukazuje na rozdíly ve složení střevní mikroflóry u jednotlivých krevních skupin, což připisuje evoluci našich předků. Krevní skupina B se podle něj vyvinula přibližně 15 000 let př. n. l.⁵ u kočovných pasteveckých kmenů, jejichž strava zahrnovala především maso a mléčné výrobky. Díky tomu prý lidé s krevní skupinou B dokážou efektivněji trávit tuky.

 

Co jíst, pokud máte krevní skupinu B?

Pro krevní skupinu B je vhodná smíšená strava, která zahrnuje maso, ovoce, mléčné výrobky, mořské plody a obiloviny.

 

Mezi doporučené potraviny patří: 

  • Maso — zvěřina, králičí, jehněčí, skopové.
  • Ryby a mořské plody — treska, makrela, platýs, losos, štika.
  • Mléčné výrobky — tvaroh, kozí sýr nebo mléko, feta sýr, ricotta, mozzarella, jogurt, odstředěné mléko, kefír.
  • Ořechy — pekanové ořechy, vlašské ořechy, mandlové máslo, kaštany.
  • Oleje — olivový olej.
  • Luštěniny — fazole.
  • Obiloviny — proso, ovesné otruby, ovesné vločky, špalda, ovesná mouka, rýžová mouka.
  • Ovoce — banány, brusinky, hrozny, ananas, švestky, papája.
  • Zelenina — brokolice, čínské zelí, řapíkatý celer, mrkev, listy červené řepy, lilek, houba shitake, petržel, batáty, paprika (červená, zelená).
  • Nápoje — zelený čaj.

 

Mezi neutrální potraviny lze zařadit hovězí maso, játra, kapra, máslo, mandle, hrách, smetanu, špenát nebo kávu.

 

Potraviny, kterým by se krevní skupina B měla vyhnout

Stejně jako jsou určité potraviny doporučené, jiné se pro krevní skupinu B příliš nehodí. Mezi takové se řadí:

  • Maso — vepřové maso, slanina, kachna, koroptev.
  • Ryby a mořské plody — chobotnice, mušle, ústřice, mořský vlk, mořský okoun.
  • Mléčné výrobky — niva, zmrzlina.
  • Ořechy a semínka — kešu ořechy, pistácie, dýňová semínka, sezamová semínka, slunečnicová semínka, arašídy.
  • Oleje — řepkový olej, kukuřicový olej, arašídový olej, slunečnicový olej, sezamový olej.
  • Luštěniny — černé fazole, čočka.
  • Obiloviny — ječmen, pohanka, žito, pšeničné otruby nebo klíčky.
  • Ovoce — kokosové ořechy, granátová jablka, karambola.
  • Zelenina — artyčok, avokádo, kukuřice, olivy, dýně, ředkvičky, rajče.
  • Nápoje — destiláty, soda.

 

💡Víte, že: v České republice je zhruba 15 — 18 %⁷ lidí s krevní skupinou B

 

Jaké bylinky podpoří krevní skupinu B?

Lidé s krevní skupinou B, mají nejsilnější imunitní systém a velmi tolerantní trávicí systém, což je důvod, proč mají tendenci odolávat mnoha těžkým chronickým degenerativním onemocněním, nebo je alespoň jejich průběh lepší než u lidí s jinými krevními skupinami.

 

Jaké bylinky tyto předpoklady podporují?

  • Zázvor přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu a příznivě ovlivňuje funkci srdce a fungování střevního traktu. Také podporuje správnou funkci imunitního systému.
  • Ženšen – jako silný antioxidant přispívá k udržení normální funkce imunitního systému.

 

📖Zjistěte, jaké jsou vhodné potraviny a bylinky pro krevní skupinu A.

 

Má stravování podle krevních skupin pozitivní výsledky? Zatímco Dr. Peter J. D'Adamo věří, že dieta podle krevních skupin přináší zdravotní výhody, vědecké studie jsou v tomto ohledu opatrné. Některé výzkumy naznačují, že lidé mohou mít prospěch z jídelníčku bohatého na rostliny bez ohledu na krevní skupinu, ačkoli výsledky nejsou vždy jednoznačné.

 

Zjistěte s Herbavia co vaše tělo potřebuje 



Zdroje: 

  1. Health — Kompletní průvodce dietou podle krevní skupiny
  2. Webmd — Strava podle krevní skupiny
  3. Nuffoodsspectrum — Které jídlo odpovídá vaší krevní skupině?
  4. HarvardHealth — Dieta nefunguje? Možná to není váš typ
  5. HealthClevelandclinic — Stravování podle krevní skupiny
  6. Doc.vortala — Potraviny pro krevní skupinu B
  7. Budejovice.rozhlas — Nejčastější krevní skupiny

Stránka 1 z 3 - 29 položek celkem