Víte, co jsou antioxidanty? Jedná se o látky, které chrání vaše tělo před škodlivými účinky volných radikálů, reaktivních molekul způsobujících poškození buněk a předčasné stárnutí. Pokud nejsou neutralizovány, mohou vést k oxidačnímu stresu spojenému s řadou onemocnění jako jsou například srdeční choroby. Antioxidanty - vitamíny C a E nebo flavonoidy dokáží volné radikály zneškodnit a chránit vaše zdraví. Chcete vědět, jak antioxidanty fungují? Kde je najdete a jak je zařadit do své životosprávy? Čtěte dál.
V článku se dozvíte:
- Význam antioxidantů pro vaše zdraví
- Potraviny bohaté na antioxidanty
- Jak doplnit antioxidanty dalšími způsoby
- Antioxidanty jako prevence onemocnění
Význam antioxidantů pro vaše zdraví
Antioxidanty jsou látky, které chrání tělo před účinky nestabilních molekul zvaných volné radikály. V případě, že se v těle nahromadí příliš mnoho volných radikálů, mohou buňky vážně poškodit.
💡Volné radikály však nejsou jen špatné. Hrají důležitou roli v mnoha biologických procesech včetně dělení buněk. Pomáhají také buňkám komunikovat mezi sebou a pomáhají vašemu tělu bránit se proti infekcím.
Antioxidanty jsou přirozeně obsaženy v mnoha druzích ovoce a zeleniny a v dalších potravinách. Lze je také užívat jako doplňky stravy. Co patří mezi antioxidanty? Vitamín C je antioxidant, stejně jako vitamín E, vitamín A a beta-karoten. Dále lze mezi antioxidanty zařadit:
- glutathion,
- koenzym Q10,
- kyselinu lipovou,
- flavonoidy,
- fenoly,
- polyfenoly,
- fytoestrogeny.
Potraviny bohaté na antioxidanty
Konzumace potravin je hlavním zdrojem antioxidantů a odhaduje se, že klasická strava poskytuje více než 25 000¹ bioaktivních složek potravin a mnohé z nich mohou modifikovat množství procesů, které souvisejí s různými nemocemi. Jako bonus má řada potravin, které obsahují antioxidanty, také další prospěšné účinky. Často mají vysoký obsah vlákniny, nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu a jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek.
💡Dobrým příkladem jsou artyčoky. Přirozeně obsahují vlákninu inulin. Artyčoky však mají také rostlinné chemické látky zvané flavonoidy a fenolové kyseliny. Tyto fytonutrienty mají potenciál pomáhat zvládat volné radikály.
Nejlepším zdrojem antioxidantů jsou potraviny rostlinného původu. Patří mezi ně ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, ořechy, semena, bylinky a koření, a dokonce i kakao. Rostliny mají přirozeně se vyskytující antioxidanty jako jsou karotenoidy, flavonoidy, izothiokyanáty a fenolové kyseliny. Antioxidant beta-karoten je dostupný v oranžových potravinách jako jsou mrkve, sladké brambory, dýně, meruňky. Vysoký obsah beta-karotenu mají také některé druhy zelené listové zeleniny, včetně kapusty, špenátu, zeleného řapíkatého salátu.
Antioxidant lykopen je obsažen v ovoci a zelenině s růžovou a červenou nebo červenooranžovou dužinou. Bohatý je na něj meloun, papája, růžový grapefruit nebo rajčata. Další antioxidant vitamín C se ve velkém množství nachází v mnoha druzích ovoce (jahody, kiwi, meloun) a zeleniny (brokolice, kedlubna, květák) a také v rybách a některých obilovinách. Vitamín E je hojně obsažen v mandlích, ale najdete ho také v brokolici nebo v olejích včetně kukuřičného, sójového a světlicového.
Ovoce a zelenina nejsou jedinými potravinami, které do vašeho jídelníčku přidávají antioxidanty. Najdete je i v ořeších, kávě a dokonce i v kakaových bobech. Kávová zrna obsahují řadu antioxidantů, mj. cafestol, trigonellin, fenoly, melanoidiny a chinin.
❓Víte, že: vlašské a pekanové ořechy patří mezi ořechy s nejvyšším obsahem antioxidantů.
Jak doplnit antioxidanty dalšími způsoby?
Některé z potřebných antioxidantů si tělo vytváří samo. Další antioxidanty pocházejí z potravin jako je ovoce, zelenina a obiloviny. Některé antioxidanty, jako jsou vitamíny C a E a beta-karoten, jsou dostupné také jako doplňky stravy.
❗Antioxidační doplňky stravy mohou vzájemně ovlivňovat účinnost léků, které užíváte na jiné zdravotní problémy. Například, pokud užíváte léky na ředění krve, doplňky stravy obsahující vitamín E mohou zvýšit riziko krvácení. Proto se vždy poraďte s lékařem.
Ať se bude jednat o vitamíny nebo minerály, můžete zařadit také léčivé byliny, které se považují za antioxidanty. Tradičně se používají například v čínské medicíně nebo ajurvédě. Patří mezi ně:
- andělika čínská,
- garcinie kambodžská,
- kaštan koňský,
- brusnice chocholičnatá,
- rakytník řešetlákový,
- bazalka posvátná,
- jinan dvoulaločný,
- pampeliška.
Antioxidanty jako prevence onemocnění
V posledních letech se stále více zkoumá role antioxidantů při ochraně zdraví před nemocemi spojenými s oxidačním stresem. Studie ukazují, že nízký příjem antioxidantů nebo jejich nízká hladina v krvi může zvyšovat riziko různých onemocnění. Například nedostatečný příjem ovoce a zeleniny může zdvojnásobit¹ pravděpodobnost vzniku rakoviny. Plnohodnotná strava bohatá na přírodní antioxidanty a jejich doplňky se proto stala klíčovou součástí zdravého životního stylu.
Výzkumy také naznačují, že vyšší konzumace ovoce a zeleniny bohaté na antioxidanty může snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. V tomto případě se uvádí, že antioxidanty jako jsou flavonoidy a vitamín C, přispívají pravděpodobně k ochraně cév.
Antioxidanty jako vitamíny A, C a E mohou chránit buňky před poškozením, podporovat zdravou funkci tkání a pomáhat při léčbě nemocí, například gastroduodenálních vředů nebo rakoviny žaludku. Syntetické antioxidanty, kterými je kyselina 5-amino-salicylová, se osvědčily například při léčbě chronických zánětů střev.
Několik klinických důkazů dále naznačuje, že neurodegenerativní procesy spojené s Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou lze zmírnit příjmem stravy nebo doplňkovým příjmem přírodních antioxidantů.
Při problémech se zrakem mohou vitamíny C a E pomoci předcházet vzniku šedého zákalu, zpomalit jeho progresi a zlepšit kvalitu zraku.
Pokud trpíte na revmatoidní artritidu, různé studie uvádějí, že použití antioxidantů jako doplňků k naordinovaným lékům přináší ještě lepší výsledky. To se ukázalo zvýšením celkových koncentrací thiolů, glutathionu a vitamínu C a snížením koncentrací malondialdehydu. Je však nezbytné vše prokonzultovat se svým lékařem.
Nyní už víte, na co jsou dobré antioxidanty. Jak tedy efektivně zvýšit jejich příjem? Začněte u svého jídelníčku. Zařaďte více ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na antioxidanty. Konzumujte borůvky, špenát, rajčata nebo citrusy. Nezapomínejte na ořechy a semínka, které rovněž obsahují cenné antioxidační látky. Při vaření upřednostněte čerstvé a minimálně zpracované suroviny, protože zpracování může snižovat obsah antioxidantů. Pokud váš denní příjem antioxidantů není dostatečný, zvažte kvalitní doplňky stravy, ideálně po konzultaci s odborníkem.
Pečujte o své zdraví s Herbavia
Zdroje: